Check zeker de QR-code van je favoriete wijndomein om te weten welke dag/moment je het domein kan bezoeken.

Onze Heuvellandse en Westhoekwijnen sleepten maar liefst 7 medailles in de wacht.
 
🥇 Goud:
🥉 Brons:
Proficiat!
 
De volledige lijst met wedstrijdresultaten vind je op de website van de VVS.

Studenten Vives Roeselare durven het aan!

Een aantal studenten van de hogeschool Vives in Roeselare hebben een roomijs ontwikkeld met 'afval' van wijnbouwers. Met de 'châpeau' van wijn hebben ze WICE ontwikkeld. Yentl uit Anzegem legt uit naar wat het smaakt...

Luister hier naar hun verhaal op radio 2.

Sportevents.be, de organisator van onder andere ook de Kemmelberg Trail, organiseert in het voorjaar van 2022 een wijnmarathon, met medewerking van vzw Vintage Heuvelland.

Kies tussen een afstand van 10 en 21 kilometer wandelen of 10, 21 en 42 kilometer lopen. Het parcours kronkelt over 70% onverharde paden en trakteert je op prachtige vergezichten over de wijngaarden om en rond de Kemmelberg.

 

Inschrijven vanaf 15 december 2021 via de website van organisator Sportevents.

Op de wedstrijd Beste Belgische Wijn vielen twee van onze leden in de prijzen:

 

Wijndomein Entre-Deux-Monts

Pinot La Douve

Stil

Wit droog

2020

BOB Heuvelland

Brons

Wijndomein Ravenstein

Ravenstein Brut

Mousserend

Wit droog

2019

Belgische mousserende wijn

Zilver

Wijndomein Entre-Deux-Monts

Bacquaert Brut

Mousserend

Wit droog

2018

BOB Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn

Goud

Wijndomein Entre-Deux-Monts

Quatre Cépages

Stil

Wit droog

2020

BOB Heuvelland

Goud

 

De volledige lijst met resultaten vind je op de website van de VVS.

Na een jaar oponthoud vinden dit jaar op 15 augustus weer Wijnfeesten plaats in de Warande in Kemmel. Alle info vind je bij Wijngoed Monteberg.

Vrijdag 2 juli ontving Vintage Heuvelland Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits. De minister woonde er de ondertekening van het Charter Duurzame Wijnbouw bij, een engagement van de Heuvellandse wijnbouwers om voluit in te zetten op duurzame wijnbouw.

Het wijnareaal in Vlaanderen groeit elk jaar aan en daarmee vergroot ook de impact van de Vlaamse wijnbouw op mens, milieu en maatschappij. Heuvellandse wijnbouwers zetten voluit in op een duurzame wijnbouw en komen daarmee tegemoet aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. In die optiek ondertekenden negen wijnbouwers, aangesloten bij de vzw Vintage Heuvelland, vrijdag 2 juli het Charter Duurzame Wijnbouw in aanwezigheid van Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits.

Inspanningen in kaart brengen

De wijnbouwers die het charter ondertekenden engageren zich onder andere om in te zetten op lokale economie en korte keten, duurzaam beheer van de wijngaard, spaarzame omgang met water en grondstoffen en vergroting van de biodiversiteit in de wijngaard. Vzw Vintage Heuvelland en het gemeentebestuur van Heuvelland helpen hen om hun inspanningen en activiteiten jaarlijks in kaart te brengen en begeleiden hen om, daar waar het nodig is, verbeteringen aan te brengen.

Focus op lerend netwerk

De ondertekening van het charter kadert binnen het Leaderproject Duurzame Wijnbouw, een samenwerking tussen de vzw Vintage Heuvelland, gemeente Heuvelland, Inagro, Syntra West en PC Fruit. De voorbije maanden werden al een aantal concrete acties gerealiseerd: een bodemscan bijvoorbeeld bracht de grond van de wijngaarden in beeld om de grond gerichter te kunnen bewerken. Tijdens de demo-dag van 28 mei toonden verschillende wijnbouwers hoe ze onkruid in hun wijngaard mechanisch verdelgen. Dat lerend netwerk vormt een van de ankerpunten van het Leaderdossier.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “De Vlaamse wijnbouw is geen klein broertje meer in de grote landbouwfamilie, het is een volwaardige en beloftevolle zelfstandige sector. Jaar na jaar zien we het aantal wijnboeren en het aantal liter geproduceerde wijn stijgen. Om ervoor te zorgen dat de sector geen slachtoffer wordt van haar eigen succes, stimuleren we een professionele omkadering en organiseren we in het najaar een ronde tafel met de ganse sector. het is goed om te zien dat de wijnboeren zich ook engageren om aandacht te hebben voor duurzaam beheer van de wijngaard en omgang met bijvoorbeeld water.”

Maandag 21 juni vond voor het eerst een meet & greet plaats tussen wijnbouwers en logiesaanbieders in Heuvelland, een organisatie van gemeente Heuvelland, vzw Vintage Heuvelland en VVV Heuvelland. Locatie van de ontmoeting was Heerlyckheyt Roonenbergh.

Ondanks de match van de Belgen die om 21u startte, konden we op een mooie aanwezigheid van de logiesverstrekkers rekenen. Doel van de avond bestond erin om hen nog meer ambassadeur van onze wijnen te laten worden. Een mooi initiatief dat wellicht voor herhaling vatbaar is.

Op 1 april is het precies 25 jaar geleden dat de eerste wijnstok de Heuvellandse grond inging. Het was Jean-Pierre Six – stichter van Wijngoed Monteberg – die al een tijdje met het idee speelde om wijn in onze contreien te verbouwen.

25 jaar later is het wijngoed uitgegroeid tot een familiebedrijf dat ver buiten Heuvelland bekend is. Intussen volgden ook heel wat andere wijnbouwers in Heuvelland en omstreken het voorbeeld om hier wijn te maken. En met succes, gezien de 21 leden die onze vzw momenteel telt.

Proficiat aan Wijngoed Monteberg!

Goed nieuws voor Wijngoed De Vallei: na het bio-label behaalden ze recent ook het Demeter-certificaat. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding.

Proficiat aan Jacques en Annie!

Tijdens de buitengewone algemene vergadering van 29 januari 2021 kozen de leden een nieuw bestuur voor de komende drie jaar. De nieuwe bestuursleden zijn:

  • BACQUAERT MARTIN
    bestuurslid - ondervoorzitter
  • BOUDREZ JILL
    bestuurslid - voorzitter
  • DAEL PETER
    bestuurslid
  • DEBIE GEERT
    bestuurslid
  • POLLEY DANNY
    bestuurslid
  • RIQUIÈRE SIMON
    bestuurslid - ondervoorzitter
  • SIX KATRIEN
    bestuurslid - secretaris
  • STAELENS JAN
    bestuurslid - penningmeester
  • SUFFIS CARINE
    bestuurslid
  • WILLEMYNS KAREL
    bestuurslid - webmaster

Afscheidnemend voorzitter José Lemahieu mag zich als dank voor zijn jarenlange inzet voor de vzw ere-voorzitter noemen. 

Wegens de coronaperikelen is het opendeurweekend van 2020 verplaatst naar het 1e weekend van juli 2021.

Zaterdag 3 juli en zondag 4 juli 2021 - Open Wijngaardfeesten

 

Op het prestigieuze internationale wijnconcours Effervescents dat georganiseerd werd in de Bourgondië-streek, behaalde wijndomein Entre-Deux-Monts een gouden medaille.

Op dit hoog aangeschreven event werden liefst 479 mousserende wijnen van over heel de wereld (19 verschillende landen) geproefd door meer dan 80 internationale juryleden. Uiteindelijk werden 35 wijnen bekroond met een gouden medaille, waarvan één voor België:

  • de Wiscoutre Blanc de blancs van Entre-Deux-Monts.

De resultaten van de 18de editie van Effervescents kunt u hier raadplegen.

Proficiat aan wijnbouwer Martin Bacquaert en zijn team.

Ieder jaar verkiest de vakjury van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS) de beste wijnen van ons land. Ze proeven en beoordelen blind de Belgische wijn.

De 16e editie van de wedstrijd Beste Belgische Wijn ging door op woensdag 16 september. In totaal werden er meer dan 200 wijnen ingestuurd.

Volgende wijnen uit Vintage Heuvelland werden bekroond met een zilveren medaille:

  • Entre-Deux-Monts: Wiscoutre Brut 2018
  • Koudekot: Noir Barriq 2018

Onze wijnbouwers zijn fier op de Vintje paté aangemaakt op basis van Vintje. Een lekker product gemaakt bij de ambachtelijke hoeveslagerij 't Lindebos (http://www.lindebos.be - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Vintje paté is ook te koop bij enkele wijnbouwers.

Verkoopprijs: 6,50 EUR (incl. waarborg van 1 EUR)

 

Het label 100% West-Vlaams, Hoeveproducten en Streekproducten (h)erkent eerlijke en kwalitatieve producten uit de Westhoek, de Leiestreek en het Brugse Ommeland. Ons Vintje mocht het certificaat van 100% West-Vlaams Streekproduct ontvangen.

Wat is het Vintje?

Vintje is ontstaan uit een samenwerking van alle wijnbouwers uit de Westhoek die lid zijn van Vintage Heuvelland vzw. Vintje werd gelanceerd naar aanleiding van het Wijn- en eetfestijn van vzw Vintage Heuvelland van 4 juni 2017.

De naam wijst naar vin (= Frans voor wijn), vintage (= vzw Vintage Heuvelland) en fine (=destillaat van druivensap).

Vintje smaakt fijn met toetsen van vanille en exotisch fruit.

Hoe komt het product tot stand?

Na het persen van de druiven en het overhevelen van het heldere druivensap blijft er wat bezinksel over. Dit restproduct wordt normaal niet gebruikt. Het idee kwam van de wijnbouwers om dit restproduct te verzamelen, te valoriseren en te laten distilleren.

Het restproduct werd gedistilleerd in La Distillerie de Biercée in Thuin en komt dan direct terug naar Heuvelland. Het Vintje werd gelagerd in eiken vaten in Heuvelland gedurende minstens 16 maanden en gebotteld in de Westhoek.

Waar kan je Vintje kopen?

Vintje is te verkrijgen bij alle wijnbouwers van Vintage Heuvelland VZW en in de buurtwinkels.

Een fles Vintje kost 19,50 EUR voor een flesje van 350ml, 40% Alc. Vol.