Op 1 april is het precies 25 jaar geleden dat de eerste wijnstok de Heuvellandse grond inging. Het was Jean-Pierre Six – stichter van Wijngoed Monteberg – die al een tijdje met het idee speelde om wijn in onze contreien te verbouwen.

25 jaar later is het wijngoed uitgegroeid tot een familiebedrijf dat ver buiten Heuvelland bekend is. Intussen volgden ook heel wat andere wijnbouwers in Heuvelland en omstreken het voorbeeld om hier wijn te maken. En met succes, gezien de 21 leden die onze vzw momenteel telt.

Proficiat aan Wijngoed Monteberg!

Goed nieuws voor Wijngoed De Vallei: na het bio-label behaalden ze recent ook het Demeter-certificaat. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding.

Proficiat aan Jacques en Annie!

Tijdens de buitengewone algemene vergadering van 29 januari 2021 kozen de leden een nieuw bestuur voor de komende drie jaar. De nieuwe bestuursleden zijn:

 • BACQUAERT MARTIN
  bestuurslid - ondervoorzitter
 • BOUDREZ JILL
  bestuurslid - voorzitter
 • DAEL PETER
  bestuurslid
 • DEBIE GEERT
  bestuurslid
 • POLLEY DANNY
  bestuurslid
 • RIQUIÈRE SIMON
  bestuurslid - ondervoorzitter
 • SIX KATRIEN
  bestuurslid - secretaris
 • STAELENS JAN
  bestuurslid - penningmeester
 • SUFFIS CARINE
  bestuurslid
 • WILLEMYNS KAREL
  bestuurslid - webmaster

Afscheidnemend voorzitter José Lemahieu mag zich als dank voor zijn jarenlange inzet voor de vzw ere-voorzitter noemen. 

Wegens de coronaperikelen is het opendeurweekend van 2020 verplaatst naar het 1e weekend van juli 2021.

Zaterdag 3 juli en zondag 4 juli 2021 - Open Wijngaardfeesten

 

Op het prestigieuze internationale wijnconcours Effervescents dat georganiseerd werd in de Bourgondië-streek, behaalde wijndomein Entre-Deux-Monts een gouden medaille.

Op dit hoog aangeschreven event werden liefst 479 mousserende wijnen van over heel de wereld (19 verschillende landen) geproefd door meer dan 80 internationale juryleden. Uiteindelijk werden 35 wijnen bekroond met een gouden medaille, waarvan één voor België:

 • de Wiscoutre Blanc de blancs van Entre-Deux-Monts.

De resultaten van de 18de editie van Effervescents kunt u hier raadplegen.

Proficiat aan wijnbouwer Martin Bacquaert en zijn team.

Ieder jaar verkiest de vakjury van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS) de beste wijnen van ons land. Ze proeven en beoordelen blind de Belgische wijn.

De 16e editie van de wedstrijd Beste Belgische Wijn ging door op woensdag 16 september. In totaal werden er meer dan 200 wijnen ingestuurd.

Volgende wijnen uit Vintage Heuvelland werden bekroond met een zilveren medaille:

 • Entre-Deux-Monts: Wiscoutre Brut 2018
 • Koudekot: Noir Barriq 2018

Onze wijnbouwers zijn fier op de Vintje paté aangemaakt op basis van Vintje. Een lekker product gemaakt bij de ambachtelijke hoeveslagerij 't Lindebos (http://www.lindebos.be - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Vintje paté is ook te koop bij enkele wijnbouwers.

Verkoopprijs: 6,50 EUR (incl. waarborg van 1 EUR)

 

Het label 100% West-Vlaams, Hoeveproducten en Streekproducten (h)erkent eerlijke en kwalitatieve producten uit de Westhoek, de Leiestreek en het Brugse Ommeland. Ons Vintje mocht het certificaat van 100% West-Vlaams Streekproduct ontvangen.

Wat is het Vintje?

Vintje is ontstaan uit een samenwerking van alle wijnbouwers uit de Westhoek die lid zijn van Vintage Heuvelland vzw. Vintje werd gelanceerd naar aanleiding van het Wijn- en eetfestijn van vzw Vintage Heuvelland van 4 juni 2017.

De naam wijst naar vin (= Frans voor wijn), vintage (= vzw Vintage Heuvelland) en fine (=destillaat van druivensap).

Vintje smaakt fijn met toetsen van vanille en exotisch fruit.

Hoe komt het product tot stand?

Na het persen van de druiven en het overhevelen van het heldere druivensap blijft er wat bezinksel over. Dit restproduct wordt normaal niet gebruikt. Het idee kwam van de wijnbouwers om dit restproduct te verzamelen, te valoriseren en te laten distilleren.

Het restproduct werd gedistilleerd in La Distillerie de Biercée in Thuin en komt dan direct terug naar Heuvelland. Het Vintje werd gelagerd in eiken vaten in Heuvelland gedurende minstens 16 maanden en gebotteld in de Westhoek.

Waar kan je Vintje kopen?

Vintje is te verkrijgen bij alle wijnbouwers van Vintage Heuvelland VZW en in de buurtwinkels.

Een fles Vintje kost 19,50 EUR voor een flesje van 350ml, 40% Alc. Vol.